Organik tavukçuluk diğer tavuk yetiştiriciliğinden çok daha fazla emek isteyen bir daldır. Ancak sadece tavukların yetiştirilme koşulları değil hangi cins tavukların tercih edildiği de organik tavukçulukta önem taşıyan hususlar arasında yer alır. Genellikle organik yumurta tavuğu dendiğinde ilk akla gelen, Lohman Brown ve Atak-S olur.
Lohman Brown cinsi sadece ülkemizde değil dünyanın pek çok bölgesinde sık yetiştirilen tavuklar arsında birinci sıradadır. Bunun nedeni verimli bir tavuk cinsi olmasıdır. Minimum oranda yem ile beslenebilen tavuk cinsi maksimum oranda yumurta verebilir. Dolayısıyla verim bakımından beklentileri en üst düzeyde karşılayan bir tavuk ırkıdır.
Atak-S ırkı yerli bir ırk olup doğal yetiştiricilik koşullarına Lohman Brown ırkından daha dayanıklıdır ve yaşama gücü daha yüksektir. Ancak yem tüketimi Lohmanlardan daha fazladır.
Bu değerlendirme ışığında günümüzde tarihi çok da eski olmayan Tetra Brown ırkı tavuklar önem kazanmaktadır. Tetra Brown ırkı tavuklarımızın yem tüketimleri Lohman Brown ırkı ile eşdeğer düzeyde düşük , aynı zamanda doğal koşullara dayanıklılık ve yaşama gücü Atak-S ırkına eşdeğer düzeyde yüksektir. Bu durum da doğal yetiştiricilikte Tetra Brown ırkının önemini arttırmaktadır.

Tavuklarımızın hangi koşullarda yaşadıkları yıl içerisinde verdikleri yumurta sayısında son derece belirleyicidir. Doğal yetiştiricilik koşullarında, ticari kümeslerde yetiştiricilik koşullarına göre yumurta veriminde 2-3 puanlık düşüşler yaşanır. Bu normaldir.Lohman Brown,Atak-s ve Tetra Brown ırkı tavuklar yumurta verimi bakımında birbirine çok yakın sonuçlar verirler. Ancak şunu unutmamak gerekir ki sürümüze uygulayacağımız bakım yönetim koşullarımız ne kadar kuralına uygun olursa sürümüzün yumurta veriminde de o kadar sağlıklı sonuçlar alırız..

Özellikle salma yöntemi ile yapılan tavukçulukta bu tavuk türlerinden son derece sağlıklı ve aynı zamanda lezzetli organik yumurtalar elde edilebilir. Fakat bu alanda faaliyet göstermek isteyenlerin mutlaka aşılı olan yarkaları tercih etmeleri ve faaliyetlerine de aşılı olan yarkalar ile başlamaları gereklidir. (Bknz Aşı Programı)